Διατροφική αξιολόγηση από τη διατροφολόγο Δ. Μαρσέλου

 

ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ της Gea bakery:

 

Περιέχουν αλεύρι φακής: Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσκοιλιότητας ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες αφομοιώνονται σταδιακά, διαδικασία που βοηθά στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνες συμπλέγματος βιταμινών Β προερχόμενες απο το αλεύρι φακής είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με κοιλιοκάκη όπου συχνά παρατηρούνται διατροφικές ελλείψεις  λόγω  της χρόνιας πάθησης του επιθήλιου του εντέρου.

Περιέχουν ασκορβικό οξύ ( βιταμίνη C ): Η προσθήκη ασκορβικού οξέος ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου καθώς έχει μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και θεωρείται ανθεκτικό σε μεγάλες θερμοκρασίες.

Περιέχουν φυτικές ίνες Psyllium Husk: Ο Φλοιός ψύλλιου μειώνει την εντερική διαπερατότητα και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου ανακουφίζοντας έτσι από μετεωρισμούς και φουσκώματα.

Περιέχουν φυσικά σάκχαρα αντί ζάχαρης: Τα φυσικά σάκχαρα που χρησιμοποιούνται είναι μεγάλο πλεονέκτημα καθώς δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ενισχύουν τη συνεργική δράση του ασκορβικού οξέος, σε αντίθεση με τη ζάχαρη και τα παράγωγα της.

Διακρίνονται για τη διατροφική τους αξία: Η παρουσία κολοκυθόσπορου και σησαμιού το καθιστούν ένα εξαιρετικό λειτουργικό τρόφιμο.Οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί έχουν αντιφλεγμονώδη δράση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ακόρεστα λιπαρά οξέα ενώ αποτελούν εξαιρετικές πηγές μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τους πασχοντες με κοιλιοκάκη καθώς ευνοεί τη μυϊκή χαλάρωση, συμβάλλει στη μείωση των κοιλιακών σπασμών και ταυτόχρονα ανακουφίζει τους πόνους και τα πρηξίματα που προκαλούνται από την ανώμαλη κινητικότητα του εντέρου.

Δεν περιέχει υδροξυ-προπυλο-μεθυλική κυτταρίνη (E464) : H ουσία αυτή προέρχεται απο το ξύλο και παρασκευάζεται χημικά για να υποκαταστήσει τις φυσικές ιδιότητες της γλουτένης και χρησιμοποιείται στα περισσότερα αρτοπαρασκευάσματα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούν στην αγορά. Σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί  να προκαλέσει παρανέργειες 


Διατροφικές πληροφορίες

ΨΩΜΙA

GEA BAKERY

ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ

GEA BAKERY

Διατροφική αξία

ανά 100γρ.

ΛΕΥΚΟ

ΜΑΥΡΟ

ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ

ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ

Ενέργεια K j/Kcal

899/213

907/215

987/234

1619/383

Υδατάνθρακες

40,4 γρ.

40,2 γρ

38,4 γρ.

71,9 γρ.

Εκ των οποίων σάκχαρα

1,1 γρ.

2,2 γρ

0,9 γρ.

1,9 γρ

Διαιτητικές ίνες

4,8 γρ.

4,2 γρ

7,2 γρ.

3,3 γρ.

Λιπαρά

1,8 γρ.

2,2 γρ.

4,2 γρ.

4,3 γρ.

Εκ των οποίων κορεσμένα

0,7 γρ.

0,7 γρ.

1,1 γρ.

0,7 γρ.

Πρωτεΐνες

6,3 γρ.

6,4 γρ.

7,1 γρ.

12,4 γρ.

Αλάτι

0,72 γρ.

0,95 γρ.

1,09 γρ.

0,9 γρ.

 

Τα ψωμιά και οι φρυγανιές Gea bakery είναι πλούσια σε πρωτεΐνες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλεύρι φακής και σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι παρέχουν ωφέλη στον οργανισμό, πέρα απο τη θρεπτική τους αξία, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην τόνωση του ανοσοποιητικού.

Μια ισορροπημένη διατροφή συμπεριλαμβάνοντας πιστοποιημένα προϊόντα ελεύθερης γλουτένης που στοχεύουν στην καλή υγεία και την τόνωση ανοσοποιητικού συμβάλλουν σε μια άριστη ποιότητα ζωής.

 

Δέσποινα Μαρσέλου

Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα ΒSc,Msc, Pg,

Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια προσωπικού εστιατορίου από τον Αγγλικό Σύλλογο Κοιλιοκάκης (Coeliac U.K).


 



References

1.Tabera et al (1995) Natural fermentation of lentils. Influence of time, concentration and temperature on protein content, trypsin inhibitor activity and phenolic compound content. Z Lebensm Unters Forsch. Dec;201(6):587-91.
 
2. Laleq et al  (2016) Structural, Culinary, Nutritional and Anti-Nutritional Properties of High Protein, Gluten Free, 100% Legume Pasta. PLoS One. Sep 7;11(9):e0160721.
 
3. Mehmoud et al (2011) Pharmacological basis for the medicinal use of psyllium husk (Ispaghula) in constipation and diarrhea. Dig Dis Sci. May;56(5):1460-71.
 
4. Saavedra et al (2015) Evaluation of the potential of squash pumpkin by-products (seeds and shell) as sources of antioxidant and bioactive compounds. J Food Sci Technol. Feb;52(2):1008-15
 
5. Camarena and Wang  (2016)The epigenetic role of vitamin C in health and disease Cell Mol Life Sci. Apr;73(8):1645-58.